Philip Lim flagship store by Para-project

facade

philip lim flagship store by para project: facade

Located near the Melrose shopping neighborhood, the new 3.1 Phillip Lim store and showroom announces the designer’s west coast debut with the transformation of 5000 square foot auto body shop into a flowing interior.
paraprojectsm

By Para-project. read on for rest of project description and project fact sheet


The experience is a curious indulgence taking clients from the sunny LA sky into the intimate ambiance of Phillip Lim.
An Undulating Wall: Amoeba, Niches and Nooks
By introducing a thick curving wall within the existing building envelope one large main space unfolds into four smaller niches. Mirrors along the walls enhance the spatiality of the store and create visual continuity between adjacent spaces.
The curving geometry and thickness of the wall allows for the conventional methods of lighting and display to be rethought. With most of the spotlights within the thickness of the wall, the ceiling is free of the clutter of typical track lighting. A single, continuous light-diffusing membrane floats above the space adding to the intimate atmosphere while giving the space a sense of lightness.
Liners: Atmospheres + Ambiances
Like the construction of a garment, the curving wall has an inner ‘lining’ and outer ‘lining.’ The pyramidal texture on the walls is actually soft to the touch creating a sensation of being both hard and soft. The smaller niche spaces are each lined with different materials; wallpaper, Spanish cork, leather herringbone, and bamboo creating a variety of tactile vignettes for the clothing to be displayed in.
A Blank Facade
As an alternative to the typical window display, the exterior façade has no openings except the entrance. Instead of windows, the façade is surfaced in a stark yet supple pattern of concrete tiles shaped like pillows. The emphasis of the blank façade acts like a ‘palette cleanser’ as one transitions from the hustle and bustle of the street-scape to the intimate interior.

Project description © PARA-Project, LLC.
In Collaboration with: Office/Giancarlo Valle

FACT SHEET:
Location: 631 N. Robertson Blvd, West Hollywood, CA
Program: Fashion Boutique Flagship Store, Office, Showroom
Area: 5000 sf. interior, 2000 sf. exterior
Completion: 2007-2008; 8 months
Design Team: Dominic Leong, Jonathan Lott, Brian Price, Giancarlo Valle
Staff: Andrew Seiger, intern
Executive Architect: Leong Architects, Inc.
Consultants: MKM Associates, Structural Engineer
Client: 3.1 Phillip Lim
Contractor: Hinerfeld-Ward Inc.
All Images © Iwan Baan

Advertisements

One Comment to “Philip Lim flagship store by Para-project”

  1. Hi. Your site displays incorrectly in Mozilla, but content excellent! Thank you for your wise words.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: